Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

  Top

  Premium Argan

    /  Culinaire arganolie   /  Recept: traditionele Marokkaanse dip Amlou

  Amlou: een geliefde dip onder de Berberbevolking in Marokko. De combinatie van geroosterde amandelen, zoete honing en pure arganolie maakt dat de pasta op je tong smelt. Een ware smaaksensatie die je zeker geproefd wil hebben.

  Als je een Marokkaanse achtergrond hebt, is amlou waarschijnlijk niks nieuws voor je. Buiten Marokko is amlou echter moeilijk te verkrijgen, en kan het zomaar zijn dat je nog nooit van deze dip hebt gehoord, laat staan deze geproefd hebt. Maar geen nood: je kunt het gewoon zelf maken. Het bereiden van deze dip gaat heel makkelijk en snel. Binnen een half uur heb je al heerlijke amlou op tafel staan. Voordat we de amlou gaan maken, gaan we dieper in op de geschiedenis en de achtergrond van deze dip.

  De traditionele molensteen

  Een onmisbaar ingrediënt van amlou zijn de geroosterde amandelen. De traditionele manier om de amandelen fijn te persen is door een molensteen te gebruiken. Dit is een arbeidsintensief proces. Tegenwoordig kun je er natuurlijk voor kiezen om de amandelen met een vijzel te vermalen, maar met de huidige keukenapparatuur kan het ook makkelijker. De foodprocessor bijvoorbeeld is heel geschikt om amandelen fijn te malen. Stel deze wel zodanig in dat de amandelen zo fijn mogelijk worden gemalen. Dan krijg je namelijk het lekkerste eindresultaat.

  Culinaire arganolie

  Ook arganolie mag niet ontbreken. Steeds meer mensen zijn bekend met arganolie, maar lang niet iedereen weet dat er twee soorten arganolie bestaan: cosmetische arganolie en culinaire arganolie. Cosmetische arganolie gebruik je voor het verzorgen van onder andere je huid en je haar. Culinaire arganolie is, zoals de naam al doet vermoeden, geschikt om in de keuken te gebruiken. Deze culinaire arganolie heeft een kenmerkende smaak die het best te vergelijken is met walnotenolie.

  De olie is een zeer welkome toevoeging aan vele traditionele Marokkaanse gerechten, zo ook amlou. Het is geen toeval dat amlou een Marokkaans recept is: net als de dip amlou, is culinaire arganolie ook typisch Marokkaans. De arganboom groei namelijk alleen in Marokko. Met de huidige populariteit van arganolie is het zeker niet nodig om naar Marokko te reizen. Bij Premium Argan verkopen wij 100% pure culinaire, Marokkaanse arganolie. Zo kun je zonder al te veel moeite genieten van de smaak van Marokko.

  Hoe eet je het?

  Lekker hoor, zo’n dip, maar hoe eet je het? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. In Marokko wordt amlou van oudsher opgediend bij het ontbijt en bij de thee. Op de ontbijttafel wordt amlou geserveerd met stukjes brood die je in de amlou kan dippen. Bij het eten van traditionele pannenkoeken wordt de amlou hierover uitgesmeerd. Maar amlou is eigenlijk gedurende de hele dag te eten. Zo wordt de dip soms ook toegevoegd aan het hoofdgerecht en wordt amlou ook gegeten bij nagerechten zoals appelschijfjes. Een heel veelzijdige dip dus!

  Loopt het water je al in de mond? Laten we dan snel beginnen met de ingrediënten die je nodig hebt.

  Ingrediënten

  Om amlou te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig:

  • 250 gram amandelen, geroosterd
  • 100 ml arganolie
  • 80 ml honing, opgewarmd
  • eventueel een snufje zout

  Let op: de hoeveelheden van dit recept is slechts een richtlijn. Je kunt hiermee experimenteren. Misschien vind je een andere verhouding nog veel lekkerder.

  Heb je alle ingrediënten voor deze dip in huis? Dan gaan we de stappen bekijken voor het maken van amlou.

  Bereidingswijze

  De bereidingswijze van amlou bestaat uit vier stappen:

  1. Eerst gaan we de amandelen roosteren. Dit gaat als volgt. Verwarm de oven voor op 190 graden. Verdeel vervolgens de amandelen over de bakplaat en rooster ze in zo’n 15 minuten in de oven. Zodra de amandelen knapperig en donker gekleurd zijn, haal je de amandelen uit de oven. Hou dit goed in de gaten, want de amandelen mogen niet verbranden.
  2. Laat de amandelen een paar minuten afkoelen. Nu is het tijd om de amandelen fijn te malen. Plaats de amandelen in de foodprocessor en laat deze op de hoogste snelheid draaien. Laat de foodprocessor gerust een paar minuten aanstaan, want je wilt dat de amandelen zó fijn worden dat het bijna op een poeder gaat lijken. Doe de fijngemalen amandelen nu in een kom. Warm ondertussen de honing op.
  3. Het is tijd om het mooie ingrediënt arganolie toe te voegen aan de fijngemalen amandelen. Let hierbij op dat je culinaire arganolie gebruikt. Voeg de olie in kleine hoeveelheden toe aan de amandelen. Roer de olie lepel voor lepel door het mengsel. Zodra alle arganolie er doorheen zit, kun je nog wat steviger roeren. We doen dit in een kom, en niet in de foodprocessor, omdat het hier juist van belang is om de olie rustig door de amandelen heen te roeren. Mocht je deze stap toch met de foodprocessor willen doen, zet deze dan in de laagste stand.
  4. Voeg vervolgens het laatste ingrediënt toe: de warme honing. Doe dit heel geleidelijk en proef tussendoor of de amlou al zoet genoeg is. Mocht je het lekker vinden, dan kun je ook een snufje zout toevoegen. Zodra alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd, kun je de amlou in een schaaltje doen. De amlou is nu klaar om opgediend te worden. Geniet ervan!

  Bewaren

  Wij begrijpen dat het lastig is om de amlou niet in één keer op te eten. Je kan zo’n smaaksensatie moeilijk laten staan. Mocht je toch wat overhouden van deze dip, of heb je een grote voorraad gemaakt, dan is Amlou goed te bewaren. In een goed afgesloten glazen pot blijft de amlou twee maanden houdbaar. Zorg er wel voor dat je de pot in een koele en donkere ruimte bewaart. Voordat je de amlou opdient, eerst roeren om de ingrediënten te mengen. Nu rest nog maar een ding: heerlijk genieten van de Amlou met een stukje brood.

  Heb jij weleens amlou dip gemaakt? Binnenkort begint de Ramadan: een mooi moment om dit recept uit te proberen.

  Post a Comment

  v

  Jaren geleden ontdekten wij de bijzondere eigenschappen van arganolie. Wij willen dit geheim graag met je delen. Ontdek de voordelen van onze topkwaliteit arganolie.

  Wachtwoord opnieuw instellen