Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

  Top

  Culinaire arganolie

    /    /  Culinaire arganolie

  Rijke smaak

  Arganolie wordt vaak gezien als een cosmetisch product. Maar wist je dat je arganolie ook kan gebruiken in de keuken? Culinaire arganolie geeft een heerlijke en verfijnde smaak aan gerechten. De toepassingen in de keuken zijn onbeperkt, want arganolie versterkt ook de smaak van basisingrediënten en basisgerechten.

  100% puur

  Net als cosmetische arganolie is culinaire arganolie 100% puur en biologisch. Het productieproces van culinaire arganolie is alleen net een beetje anders dan van cosmetische arganolie. Om smaakvolle culinaire arganolie te vervaardigen, worden de pitten die in de arganvrucht zitten namelijk geroosterd. Pas daarna worden deze gemalen en koudgeperst. Dankzij de eenmalige koude persing blijven de voedingswaarden optimaal bewaard.

  Arganolie is niet alleen heel smaakvol, maar ook heel gezond. Er wordt zelfs gezegd dat culinaire arganolie één van de meest gezonde, voedzame oliesoorten is die er bestaan. Culinaire arganolie zit boordevol vitamine E en heeft een hoog gehalte onverzadigde omegavetzuren, waaronder linolzuur en alfalinoleenzuur. Daarnaast bevat de olie kalium en magnesium. De aanwezigheid van deze mineralen heeft tevens een positieve invloed op de gezondheid.

  Wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen

  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig consumeren van arganolie vele gezondheidsvoordelen heeft. Het consumeren van twee theelepels arganolie per dag kan al na een maand in een verbeterde gezondheid resulteren.

  • Versterkt het natuurlijke afweermechanisme;
  • Elimineert schadelijke vrije radicalen;
  • Verlaagt het cholesterolgehalte aanzienlijk;
  • Werkt ontstekingsremmend en versterkt het immuunsysteem;
  • Voorkomt slagaderverkalking;
  • Stimuleert en verbetert de algehele bloedsomloop;
  • Revitaliseert cellen in het lichaam;
  • Kan diabetes helpen voorkomen;
  • Heeft kanker bestrijdende eigenschappen;
  • Kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen;
  • Biedt verlichting bij reuma en artritis.

  Het roosteren van de arganpitten zorgt voor een sterkere, nootachtige geur en smaak van de arganolie. De olie krijgt er bovendien een iets donkere kleur van. Culinaire arganolie is helder, maar het kan vertroebelen wanneer deze aan licht en warmte wordt blootgesteld. Bewaar culinaire arganolie bij voorkeur dan ook op een donkere en koele plaats.

  In tegenstelling tot de meeste plantaardige oliën, is arganolie niet geschikt om in te bakken en braden. Dit komt omdat arganolie veel meervoudig onverzadigde vetten bevat, waaronder linolzuur en alfalinoleenzuur. Bij een temperatuur van meer dan 60 graden, gaan de werkzame stoffen van deze gezonde vetzuren verloren. Ook is een hoge temperatuur niet bevorderlijk voor de geur en smaak van culinaire arganolie.

  Culinaire arganolie is dus niet bestand tegen hoge temperaturen, maar laat dat je niet in de weg staan om deze heerlijke olie in de keuken te gebruiken. Culinaire arganolie is namelijk een ware smaakmaker voor vele traditionele gerechten. Hierbij kun je denken aan koude gerechten als salades, maar je kunt arganolie ook op het laatste moment toevoegen aan warme gerechten. Het is ook mogelijk om arganolie te gebruiken bij gerechten die worden gestoomd.

  Al eeuwenlang is arganolie niet weg te denken in de Marokkaanse keuken. De olie wordt zelfs puur geconsumeerd. Vooral in vele traditionele gerechten is arganolie een geliefde toevoeging. En dat is niet voor niks. De nootachtige smaak maakt deze olie zeer geschikt als verfijnde smaakmaker.

  Arganolie geeft een rijke smaak aan salades. Probeer het eens in een Marokkaanse rode bietensalade. Ook bij dressings is arganolie een welkome toevoeging.

  De nootachtige smaak van arganolie past daarnaast goed bij visgerechten. 
Let op: de smaak, geur en voedingswaarden van arganolie gaan verloren bij een temperatuur hoger dan 60 graden. Voeg de arganolie daarom pas toe aan de pan zodra de vis gaar is, haal de olie daarna direct uit de pan en geniet.

  Een typisch Marokkaans gerecht is natuurlijk de tajine. Het gerecht is genoemd naar de kegelvormige stoofpot van aardewerk. Deze kegelvormige deksel zorgt voor een goede luchtcirculatie. Zet de stoofpot op een zeer laag vuur en kook bijvoorbeeld groenten zoals tomaat, courgette en aubergine. Het toevoegen van een paar druppels arganolie zorgt al voor een heerlijke smaak. Je kunt de arganolie ook aan couscous toevoegen.

  Bovendien smaakt arganolie goed door de yoghurt. Voeg eventueel wat honig toe.

  Amlou mag ook zeker niet aan dit rijtje ontbreken. Amlou is een traditioneel Marokkaans gerecht op basis van arganolie, honing en amandelen. Dit gerecht is heerlijk als dip.

  v

  Jaren geleden ontdekten wij de bijzondere eigenschappen van arganolie. Wij willen dit geheim graag met je delen. Ontdek de voordelen van onze topkwaliteit arganolie.

  Wachtwoord opnieuw instellen