Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

  Top

  Geschiedenis

    /    /  Geschiedenis

  Arganolie en de berbers

  De productie en consumptie van arganolie heeft een rijk verleden. Wanneer we in de geschiedenis van arganolie duiken, komen we uit bij de Berbervrouwen. De Berbervrouwen, de allereerste producenten van arganolie, is waar het duizenden jaren terug allemaal begon. Zij zijn de ontdekkers van de bijzondere eigenschappen van de olie. Zij zijn simpelweg de olie gaan gebruiken. Het is ook niet voor niets dat de naam ‘Boom der schoonheid’, die verwijst naar de arganboom, door deze Berbervrouwen is bedacht. De berbers ontdekten dat arganolie een olie is met vele toepassingen. De Berberstam gebruikte de arganolie niet alleen voor cosmetische doeleinden, maar ook voor medicinale doeleinden. Vandaag de dag is de positieve werking van arganolie wetenschappelijk onderzocht en bevestigd.

  Het traditionele productieproces van arganolie is zeer arbeidsintensief. Het hele proces – van het plukken van de vruchten tot het persen van de olie – duurde wel 22 uur. Het produceren van arganolie vindt van oudsher plaats in het zuiden van Marokko. Dit is immers de enige plek waar de arganboom groeit. In dit droge, warme en bergachtige landschap, verzamelden de Berbervrouwen rijpe vruchten van de arganboom. Zij braken de schil door met twee stenen op de harde vrucht te slaan. Het splijten van de schil vereiste veel kracht van de Berbervrouwen. Na het verwijderen van het vruchtvlees, werden de arganpitten uit de vrucht gehaald. Elke vrucht bevat slechts 2 à 3 pitten en hier was het de Berbervrouwen allemaal om te doen. Deze pitten zitten namelijk boordevol arganolie. Voordat deze olie te gebruiken was, moest er nog wel het één en ander gebeuren. Om de arganolie uit de pitten te persen, werd er een stenen handmolen gebruikt. De substantie werd vervolgens gekneed, waarna de arganolie tevoorschijn kwam.

  De productie van arganolie wordt al eeuwen beheerd en uitgevoerd door Berberstammen. Van oudsher werkten Marokkaanse vrouwen voornamelijk binnenshuis, maar de vraag naar arganolie nam toe. Hierdoor kregen vrouwen een belangrijke rol in het productieproces. Berbervrouwen begonnen met het oprichten van Marokkaanse vrouwelijke coöperaties; deze bestaan nog steeds. Deze vrouwen werken samen aan het behoud van de arganbomen en zorgen voor een duurzaam productieproces.

  Deze Marokkaanse vrouwencoöperaties hebben nog meer voordelen. Ze zijn zeer nuttig voor de sociale en economische status van de Berbervrouwen die in de buurt van arganboomgaarden wonen. De vrouwen die in zo’n Marokkaanse coöperatie werkzaam zijn, beschikken dankzij de coöperaties over een bron van inkomsten. Zo kunnen zij hun gezin in levensonderhoud voorzien. Deze vrouwencoöperaties zijn dus van positieve invloed op het leven van duizenden gezinnen in Marokko.

  Aangezien de arganolie van grote waarde is, zou je verwachten dat mensen respectvol met de arganbomen omgaan. Helaas dacht niet iedereen er zo over. In de afgelopen 100 jaar zijn er ongeveer 10 miljoen bomen gekapt. Op dit moment groeien er nog zo’n 20 miljoen bomen. Voor deze bomen wordt gelukkig goed gezorgd. Tegenwoordig is het verboden om arganbomen te kappen en ligt hier zelfs een hoge straf op. Dit neemt niet weg dat de arganboom nog steeds met uitsterven wordt bedreigd. Daarom heeft UNESCO in 1999 besloten om deze bijzondere boom toe te voegen aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook proberen diverse andere organisaties alles wat ze kunnen om verdere afname van het aantal arganbomen tegen te gaan. Hierdoor kunnen wij hopelijk nog lang blijven genieten van de bijzondere en positieve eigenschappen van arganolie.

  v

  Jaren geleden ontdekten wij de bijzondere eigenschappen van arganolie. Wij willen dit geheim graag met je delen. Ontdek de voordelen van onze topkwaliteit arganolie.

  Wachtwoord opnieuw instellen